Existuje mnoho oblastí, v ktorých nám technológie dokážu uľahčiť život a domácnosť je jednou z nich. Využitie automatizovaných a inteligentných technológií v domácnosti(napr. termostatov alebo nastaviteľných svetiel) sa označuje pojmom “smart home”. Je však rozdiel mať niekoľko inteligentných prístrojov a mať “smart” celú domácnosť. Váš dom bude skutočne “inteligentný” až s modernou elektroinštaláciou, ktorá umožní vytvoriť autonómny a vzájomne prepojený systém.

 

Čo všetko smart home systém zahŕňa a prečo sa oplatí mať ho doma?

 

Smart home  elektroinštaláciadokáže zjednotiť do jedného systému nasledujúce funkcie:

 

  • Kontrola kúrenia, chladenia a vetrania- automatické prispôsobenie vonkajším podmienkam, monitorovanie spotreby
  • Prispôsobenie osvetlenia- tlmenie svetiel a zjednodušené ovládanie
  • Ovládanie žalúzií a tienenia- zohľadnenie intenzity slnka, vonkajšej teploty a prepojenie žalúzií s potrebami kúrenia či chladenia
  • Integrácia alarmov a bezpečnostného systému 
  • Ovládanie dverí a brán za pomoci smartfónu
  • Ďalšie funkcie, ako napríklad zavlažovanie trávnika, využitie článkov na slnečnú energiu, vyhrievanie sauny a podobne. 

 

Tieto zariadenia vo vašej domácnosti spolu komunikujú a sú do maximálnej miery automatizované. Môžete ich jednoducho ovládať aj monitorovať na diaľkupomocou smartfónu, tabletu či počítača. Ale väčšinou ani nebudete musieť.

Ako to teda v praxi môže vyzerať?

 

Jednoduchý príklad: V priebehu letného dňa začne pršať - zavlažovanie vašej záhrady sa tak samé vypne, senzory zareagujú na vonkajšie ochladenie a prispôsobia mu teplotu vo vašom dome. A vy tak po príchode domov nebudete musieť spraviť nič, len odomknúť bránu svojím smartfónom.

 

Ak bude vaša domácnosť “smart”, môže to mať pre vás mnoho výhod:

 

  1. Znížite náklady na domácnosť- Kúrenie, svetlá a klimatizácia predstavujú veľkú časť nákladov na domácnosť. Inteligentný systém ich dokáže efektívne regulovať. Koľko ušetríte závisí na konkrétnom systéme, ale podľa analýzy na stránke simplyss.com je to zhruba 15 % pre kúrenie. Mnohé smart zariadenia vám vrátia investované peniaze už po roku alebo dvoch.  
  2. Ušetríte čas a energiu - Podľa údajov stránky digitized.house dokážu prvky inteligentnej domácnosti ušetriť až 30 minút času každý deň vďaka jednoduchému ovládaniu a automatizácii. 
  3. Zvýšite bezpečnosť- Bezpečnosť, to sú nielen alarmy, ale aj senzory, ktoré okamžite zareagujú a ochránia vašu domácnosť pred silným vetrom či poruchou elektrickej siete.
  4. Zabezpečíte si vyšší komfort - Okrem šetrenia času bude vaša domácnosť príjemnejšia, automaticky lepšie osvetlená a vhodne vykúrená. Navyše, všetky funkcie smart home môžete prehľadne kontrolovať na jednom mieste. 
  5. Prispôsobíte domácnosť svojim potrebám- Systém inteligentnej domácnosti je nastavený na mieru vášmu domu či bytu. Je taktiež vcelku jednoduché rozšíriť systém vo vašej domácnosti a pridať nový modul. 

 

Môže sa zdať, že náklady na komplexnú smart home elektroinštaláciu sú vyššie, ale z dlhodobého hľadiska napokon ušetríte.Treba však poznamenať, že “inteligentná” elektroinštalácia od klasickej elektroinštalácie líši aj technicky - preto je ideálne naplánovať ju vopred už vo fáze projektovania. 

 

Celosvetový trend je jasný - inteligentné domácnosti budú čím ďalej, tým populárnejšie. Spomínaná analýza digitized.house uvádza, že v USA už má prvky smart home 32 % domácností, v Škandinávii 20 - 30 % a v budúcnosti sa tieto čísla budú iba zyšovať.

 

Na Slovensku je tento druh komplexnej elektroinštalácie relatívne nový, ale aj tu existujú kvalitní špecialisti, ako napríklad naša firma MS Electrical. V prípade, že staviate či rekonštruujete dom a chcete byť “smart”, stačí nás skontaktovať a navrhneme vám smart domácnosť na mieru.